Ιωάννης Γεωργαντάς
Τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου και σκάλας

Συμβουλές

 

Πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο όμορφο είναι το ξύλινο δάπεδο για ένα σπίτι, έναν επαγγελματικό ή δημόσιο χώρο, τόσο προσοχή και φροντίδα απαιτεί στην καθημερινότητα. Για να το απολαμβάνετε αναλλοίωτο στον χρόνο και να είναι πάντα σαν καινούριο, σας προτείνουμε ορισμένες συμβουλές και ιδέες.

 

    - Για τη συντήρηση των ξύλινων δαπέδων και σκαλών με βερνίκι προτείνεται η χρήση μαλακής υφασμάτινης σκούπας ή ειδικής    ηλεκτρικής σκούπας για ξύλινες επιφάνειες.

    - Τυχόν σημάδια και βρωμιές θα πρέπει να αφαιρούνται με υγρό σφουγγάρι ή πανί. Μην εφαρμόζεται με την σκληρή πλευρά και μην χρησιμοποιείτε δυνατά απορρυπαντικά.

    - Σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε ειδικά προϊόντα προστασίας για συντήρηση ξύλινων δαπέδων και σκαλών. Να τοποθετείτε κάτω από τα πόδια των επίπλων (ακόμα και σε καρέκλες με ροδάκια) προστατευτικά χαλάκια.

Κατά το σφουγγάρισμα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα και χρήση νερού, καθώς η υπερβολική δόση μπορεί να εισχωρήσει βαθιά στην υποδομή του και να δημιουργήσει υγρασία.

 

Η επίδραση της υγρασίας στο ξύλο

 

Το ξύλο είναι ένα φυσικό, ζωντανό υλικό και σαν τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στον χώρο που είναι τοποθετημένο. Οι κλιματολογικές συνθήκες αλλά και η υγρασία επιδρούν σε αυτό.

 

Οι διαστάσεις του μεταβάλλονται ως συνέπεια των μεταβολών της υγρασίας του χώρου, ενώ υπολογίζεται ότι μια σανίδα μεταβάλλει το μήκος της κατά 0,33% για κάθε βαθμό μεταβολής της υγρασίας του αέρα του χώρου. Έτσι μια σανίδα που έχει μήκος 10 cm σε χώρο, στον οποίο η υγρασία στη μάζα του ξύλου είναι 7%, θα αποκτήσει μήκος κατά 1,6 mm μεγαλύτερο, αν η υγρασία της σανίδας αυξηθεί σε 12%. Πολύ περισσότερο η άμεση επίδραση της υγρασίας στο ξύλινο δάπεδο οδηγεί σε φουσκώματα, ανυψώσεις, αποκολλήσεις από τη βάση του, μετακινήσεις του υποβάθρου, επιβολή ωθήσεων στους τοίχους κ.ά.

 

Προτείνεται:

 

Η χρήση υγραντήρων αέρα στην περίπτωση που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη υγρασία αέρα στο χώρο που βρίσκεται το δάπεδο, για τη διατήρηση της υγρασίας του αέρα απαιτείται.

 

Στην περίπτωση που η υγρασία υπερβαίνει το ποσοστό του 60%, απαιτείται η χρήση αφυγραντήρων για την ξήρανση της ατμοσφαιρικής υγρασίας.

 

Ενδοδαπέδια θέρμανση

 

Τα παρκέτα επάνω από σύστημα δαπέδιας θέρμανσης ζεστού νερού δεν θα πρέπει να καλύπτονται με χαλιά και άλλα καλύμματα. Προκαλείται συσσώρευση θερμότητας, ανοίγουν οι αρμοί και ενδέχεται να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές. Παρ’ όλα αυτά, οι έντονες φυσικές διαστολές και συστολές του ξύλου που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια λειτουργίας μίας ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι τυπικά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς.

 

 

Ιωάννης Γεωργαντάς            Τηλ. 210-2629323          Κιν. 694-5306335           

 

powered by RealMarketing.gr

 e-mail: gewrgantasg@yahoo.gr